Elämäni Hermeliininä

keskiviikkona, maaliskuuta 22

Voi kilin kyynel!

Nyt itkettää! En tiedä kuinka paljon olen viimeisen puolen vuoden aikana pumpannut itseeni myrkkyjä (viime viikoista puhumattakaan), mutta loppua ei näy tulevan tälle sairasputkelle vieläkään. Loppuviikko saikkua ja lisää myrkkyjä sisään! 10 päivän Amorion -kuuri "nenän sivuonteloiden tulehdukseen" ja Kenacort-T:tä "aftaiseen suutulehdukseen" (kymmenkunta isoa ja kipeetä! aftahaavaumaa suun ja nielun limakalvoilla).

Ja nyt vasta älysitte ottaa röntgen -kuvat! Nokka on ollut ummessa viimeiset kaksi kuukautta edellisestä kuumetaudista lähtien! Kolme kertaa olen nenän tukkoisuudesta lääkäreille jo ennen reissua käynyt valittamassa ja kolmeen kertaan poskiontelot ultrattiin. Joka kerta sama virsi "kakkosta näyttää, ei mitään vakavaa, ota Duactia...". Stna!!! Olisi sopinut itse istua lentokoneessa kerta toisensa jälkeen viiltävä kipu otsassa ja nenä verta valuen luullen kuolevansa vähintäänkin aivoverenvuotoon. Ja mä ihan tosi luulin saaneeni aivoverenvuodon! (tai jotain muuta yhtä vakavaa...) Tiedän, että kuulostaa vähintäänkin typerältä, mutta ajatus ei välttämättä ihan loogisesti kulje kun pää tuntuu räjähtävän alipaineesta ja pelko ja epätietoisuus painaa persiissä. Ja olisi myöskin sopinut kokeilla kuinka mukavaa on lennon välilaskulla lähteä "kuolemantaudissa" lentokenttälääkärin mukaan, joka tajuaa ihan yhtä paljon tai vielä vähemmän englantia kuin minä espanjaa. Kipupiikkiä lyötiin pyllyyn ja sain sentään luvan jatkaa viimeisen etapin "tukikohtaan" lentäen. Seuraava yö menikin sitten mukavasti kuolemanpelossa kierien; silmiä en uskaltanut kunnolla ummistaa, koska en voinut olla aivan varma avautuisivatko ne enää.

No mutta, jotain hyvääkin; ensi kerralla tiedän mistä on kyse enkä enää nouse minkäänmoiseen siivekkääseen menopeliin nenä tukossa. Ultraankaan ei ole näillä perustein luottamista. Täytyy vaan jaksaa uskoa omaan oloon ja olevansa oikeassa.

5 Comments:

  • VOIMIA JA VIELÄ KERRAN VOIMIA!!

    By Anonymous Anonyymi, at 20:59  

  • Mie kiitän ja kiitollisena otan vastaan kaikki ylimääräiset ja yliluonnollisetkin voimat, joita vaan jaossa on ;)

    By Blogger Hermis, at 23:25  

  • Minulla oli kauan sitten myös ongelmia aftoista.
    Pääsin niistä eroon, jättämällä sitrushedelmät pitemmäksi aikaa pois.
    Lisäksi vaihdoin hammastahnan vaahtoamattomaan versioon. Suun huuhtelin
    useaman kerran päivässä, rakeisella merisuolalla ja kuumalla vedellä.

    T.Ari

    By Anonymous Anonyymi, at 08:05  

  • Ultraan ei tosiaankaan ole täysin luottaminen. Mullakin on ollut noita poskiontelovaivoja, ja kerran yks lääkäri sanoi, että se lima saattaa kuivua sinne ontelon reunoille kuin kiisseli eikä sitä ultra silloin erota. Silti se ylläpitää siellä tulehdusta.

    Suosittelen poskiontelohuuhtelua. Itse olen sitä pyytänyt lääkärissä, vaikka ultrassa ei oo näkynyt yhtään mitään. Ei ole kivaa, mutta helpottaa ja usein parantaakin.

    Nenäähän voi huuhdella laimealla suolavedellä kotonakin semmoisella sarvikuonolla. Itse olen vasta suunnitellut sen käyttöä, mutta ystäväni ihastui siihen saatuaan vuosisadan poskiontelotulehduksen ja monta antibioottikuuria tuossa ennen joulua. Apteekista, jotain 12 euroa.

    Ootko muuten kauan käyttänyt tuota Duactia? Mun ei kärsi ottaa sitä yhtä enempää, muuten alkaa sydän tykyttää ja nenä vuotaa verta.

    t.Ninja

    By Anonymous Anonyymi, at 09:05  

  • Ari: Aftat ovat muakin vaivanneet jo teini-iästä saakka.Tavallisesti tulen niiden kanssa ihan hyvin toimeen ilman mitään vippaskonsteja (1 tai 2 norm.kokoista), mutta nyt ongelmaksi nousi aftojen määrä ja suuri koko --> koko suu niin kipeä, ettei syömisestä eikä nukkumisestakaan tullut kivun takia ilman särkylääkettä mitään. Tuo voide jonkin verran helpottaa oloa ja vähitellenhän nämä alkavat tästä myös paranemaan.

    Aikanaan kokeilin myös eri hammastahnoja ym., mutta olen ns. tyytynyt kohtalooni ;). Tiedän milloin voin odottaa joko herpestä tai aftoja, ja nyt kaikki kehoon kohdistuneet rasitukset ja kokonaistilanne huomioiden en ole yhtään yllättynyt tulehduksesta. Kehon yleiskunnon ja vastustuskyvyn heikkenemisestähän näissä on kyse. Ja jos "vähän heikommilla jäillä" ollaan, niin jo ainoastaan kuukautiset saavat suun haavaumille. Mutta siis, tavallisesti kyse ei ole mistään vakavasta ongelmasta. Tämä on ehdottomasti vaikein afta -tilanne, jota mulla on koskaan ollut. Ja kuten jo sanottua, niin en ole tilanteesta kovinkaan yllättynyt ;)

    Ninja: Mulla ei ole muistaakseni koskaan aiemmin ollut näiden nenäonteloiden tulehdusta. Siksi en älynnyt suhtautua asiaan mitenkään vakavasti kun lääkärit vielä vaivaa vähättelivät. Toisessa poskiontelossa oli kuulemma nestettä ja joissain takaonteloissa sitte märkää (valuu nieluun). Nenäkannua lääkärikin suositteli. Sain kuitenkin venezuelalaiselta lääkäriltä mielestäni toimivat puhallusharjoitusohjeet nenän tyhjentämiseksi ja niitä teen nyt 3 kertaa päivässä ennen huuhteluihin tai imuun siirtymistä. Venezuelassa kikka toimi hyvin, mutta toisaalta mulla oli myös liman irtoamista tukevia lääkkeitä. Nyt vaan antibioottia ja antihistamiinia, joten en tiedä toimiiko ihan yhtä hyvin.

    Duactia en ole hirveästi käyttänyt. Lääkärin suosituksesta otin menolennolla puolituntia ennen jokaista nousua Duactin ja nenäsuihkeen pitämään nokan auki ja kosteana. Pienkonelennoille en älynnyt ottaa, paitsi myöhäisemmälle, jolloin mulla oli jotain samantapaista venezuelalaisen lääkärin määräämää valmistetta säännöllisessä käytössä (nämä lennot menivät lähes ongelmitta). Mulla ei ollut koskaan aiemmin ollut nenäverenvuotoa ja siksi säikähdin. Verta tuli molemista sieraimista ja myös sun kautta. Ei mitään karmeita määriä (sain jääpalat jo koneessa paikallisoppaalta otsalle), mutta ihan riittävästi kumminkin.

    Kyllä tämä tästä taas kunhan maltan levätä, pitää stressin loitolla ja hoitaa itseni kuntoon :)

    By Blogger Hermis, at 11:29  

Lähetä kommentti

<< Home